Ο όγκος των δεδομένων έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, στην ιατρική και φυσικά στη νεφρολογία. Πώς βγάζουμε νόημα;
Τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης είναι προγράμματα με ικανότητα μάθησης και λογικής όπως οι άνθρωποι, με ενεργοποιημένες εφαρμογές σε νεφρικές παθήσεις.
Αντιμετωπίζουμε ένα παλιό πρόβλημα… πώς θα βγάλουμε νόημα με τις πολλές εισροές πληροφοριών που λαμβάνουμε;
Η απάντηση είναι πώς να κάνετε καλές προβλέψεις.
Και αποκωδικοποίηση των γονιδιωμάτων: πρόβλεψη της επίδρασης της οποιασδήποτε μετάλλαξης.
Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι ο Covid-19 και η διαβητική νεφρική νόσος (DKD). Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν υπερβολική νοσηρότητα και θνησιμότητα από τον Covid-19. Ταυτόχρονα, ο Covid-19 σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης οξείας νεφρικής βλάβης (ΑΚΙ). Πώς στοχοποιείται; Γιατί οι ασθενείς με DKD είναι τόσο ευάλωτοι στον Covid-19; Φαίνεται ότι τα δίκτυα υποδοχέων SARS-CoV-2 σε διαβητικούς και Covid-19 σχετίζονται με νεφρική νόσο.Έχουν εισαχθεί νέα εργαλεία:
- Μηχανική μάθηση (αλγόριθμοι που επιτρέπουν σε ένα πρόγραμμα να μαθαίνει από τα δικά του λάθη) στην ιατρική έρευνα και πρακτική για πολλά βιολογικά πλαίσια
- Βαθιά μάθηση
- Μοντέλο πρόβλεψης από αρχεία υγείας
- Τα μοντέλα πρόβλεψης κινδύνου πρέπει να συντάσσονται και να επικυρώνονται με προσοχή στη λεπτομέρεια
- Δέντρα και δάση απόφασης
- Εφαρμογή ιατρικής ακριβείας σε DKD
Αυτή η ενότητα στοχεύει να καταδείξει την άποψη και την εμπειρία του νεφρολόγου σε όλους τους παραπάνω τομείς ενδιαφέροντος. Ειδήσεις, δημοσιευμένα και μη δημοσιευμένα δεδομένα, σχετικά άρθρα θα είναι τα συστατικά αυτής της ενότητας. Αυτή η σειρά άρθρων στοχεύει να εξετάσει τη σύνθετη σχέση μεταξύ των «νέων τεχνολογιών» και του νεφρού σε όλο το φάσμα της φροντίδας του νεφρολογικού ασθενή.